
Almás pite
Recipe by letaimarkAdag:
1
Előkészítési idő:
20
minutesElkészítési idő:
2
hoursKalória:
720
kcalHozzávalók
- Töltelék
1 kg alma
1 biocitrom reszelt héja
100 g durvára vágott dió
100 g vegán étcsokoládé durvára vágva
2 evőkanál olaj
1 teáskanál fahéj
3 evőkanál nádcukor
1 evőkanál zabpehely
- Tésztához
300 g liszt
200 g margarin
100 g nádcukor
6 g sütőpor
egy csipet só
növényi tej lekenéshez
Elkészítés
- Egy nagyobb tálban keverd össze a kimért lisztet, a nádcukrot, a sütőport és egy csipet sót. Morzsold bele a hűtőhideg margarint, majd dolgozd össze úgy, hogy egy darabbá álljon össze. Csomagold fóliába, és tedd a hűtőbe, amíg elkészíted a tölteléket.
- Az almát hámozd meg, és vágd fel kb. egy-másfél centiméteres kockákra.
- Egy serpenyőben két evőkanál olajon alacsony-közepes lángon kezdd el pirítani a feldarabolt almát a nádcukorral együtt. Ha összeesett és megpuhult (kb. 10-15 perc), add hozzá a fahéjat és a reszelt citromhéjat, és párold még 1-2 percig.
- A tésztát vedd ki a hűtőből, felezd el, és nyújtsd ki kb. fél centiméter vastagságúra, és olyan alakúra, amekkora a tepsid.
- Tedd az egyik kinyújtott tésztalapot sütőpapírral bélelt tepsire, szurkáld meg helyenként villával, majd oszlasd el rajta a zabpelyhet, szórd rá a durvára vágott a diót, majd erre jöhet az almás töltelék. Ha étcsokoládéval készíted, akkor a durvára vágott darabokat oszlasd el az almás tölteléken. Végül a tetejére illeszd rá a másik kinyújtott tésztalapot, és kend le a tetejét kevés növényi tejjel.
- Süsd 180 ℃-on 35-40 percig, amíg aranybarna nem lesz a teteje.